Qompas

Ga naar www.vmbo.qompas.nl. De eerste keer moet je registreren en een klascode opgeven. Die code krijg je van je decaan en staat in de presentatie die je per mail hebt ontvangen. De volgende keren klik je niet op registreren, maar op inloggen.

In Qompas kun je een beroepentest maken. Verder kun je er zoeken naar opleidingen en beroepen, beroepenfilmpjes bekijken, enzovoorts. Er staat echt heel veel informatie in!  Als je leuke beroepen/opleidingen tegenkomt, kun je die bewaren in Qompas. Je slaat hier ook alle activiteiten op die je hebt gedaan om beter te kunnen kiezen. Verder werk je aan je loopbaandossier door de stappen in Qompas te maken.

Je kunt er zoeken naar opleidingen en beroepen, beroepenfilmpjes bekijken, enzovoorts. Er staat echt heel veel informatie in!

Iedereen die nu in de derde klas zit, moet het volgende maken:

Wanneer moet het zijn gemaakt? Stap Inhoud Wat is van deze stap verplicht? Wat is aangeraden, maar niet verplicht?
18 januari 2021 Zelf aan zet Verslag van de informatieavond van 13 januari 2022 Upload je verslagje.
Stap 1 Wat is Qompas? Het eerste blokje (Er is er maar 1.)
Stap 2 Leren van ervaringen. Het eerste blokje (Er is er maar 1.)
25 januari 2021 Stap 3 Waar ben ik goed in? Het eerste blokje moet. Het tweede en derde blokje mag.
Stap 4 Stages Voorlopig niet verplicht, omdat de stage nog niet door kan gaan.
Het derde blokje maak je pas als je een stageplaats hebt gevonden. Het vierde blokje maak je pas na afloop van je stage.
1 februari 2021 Stap 5 Persoonstypetest. De eerste twee blokjes moeten. Het derde blokje mag.
8 februari 2021 Stap 6 Beroepentest. De eerste twee blokjes moeten. Het derde blokje mag.
22 februari2021 Stap 7 Werk! Alle drie de blokjes.
8 maart 2021 Stap 8 Na de middelbare school. Alle vier de blokjes.
Stap 9 Profielen en vakken. Alle vier de blokjes.
Stap 10 Kies je profiel. Niet verplicht, wel handig voor je je keuze gaat maken: alle blokjes.
Uiterlijk 1 juni Stap 11 Afsluiting leerjaar 3. Beide blokjes.

In de vierde klas werk je verder aan het dossier.

Ja, die opdrachten zijn nodig om je loopbaandossier te maken en om te laten zien dat je voldoet aan de voorwaarden van het examenprogramma (zie: “Wat staat erover in de Regeling examenprogramma’s (hierboven)). Je moet dus minimaal de verplichte opdrachten van Qompas maken, anders krijg je geen diploma.

Ja, zie het antwoord op de vraag hierboven. Als je naar de havo wil, kun je je loopbaandossier richten op je profielkeuze en op hbo-opleidingen die je na de havo kunt doen. Bovendien moet je je ook oriënteren op een mbo, omdat pas na je eindexamen duidelijk wordt of je inderdaad naar de havo mag.

Door de opdrachten in Qompas te maken bouw je vanzelf een loopbaandossier op. Je kunt dat printen of als PDF opslaan. Verder maak je in Qompas een eindverslag. Je mag de vorm daarvan zelf kiezen, in overleg met je decaan of mentor. De meesten kiezen voor een doorlopend “verhaal” over zichzelf van een of twee A4’tjes. Maar het is natuurlijk leuk om in plaats daarvan een website over jezelf te maken, of een vlog. Ook andere vormen zijn mogelijk.