Aardrijkskunde
Wat je in 3 mavo kunt verwachten van het vak Aardrijkskunde….
Aardrijkskunde bestudeert de wereld, bestudeert Europa, Nederland en bestudeert zelfs je eigen achtertuin. Oftewel: wie aardrijkskunde kiest, bestudeert gebieden. Klein of groot, dat maakt niet uit. Overstromingen, discriminatie, verkeersproblemen, vakantiegebieden, schoenen voor 5 Euro, migratie, ontwikkelingslanden, mainports, enzovoorts, enzovoorts. Het komt allemaal voorbij in de aardrijkskundelessen.
Aardrijkskunde is niet makkelijker of moeilijker dan in de tweede klas. De lessen zijn afwisselend en actief. Soms wordt klassikaal les gegeven, soms wordt individueel gewerkt, in groepen of in tweetallen.
Tijdens de lessen is er vaak tijd genoeg om met je huiswerk bezig te zijn.
Iedereen kan aardrijkskunde kiezen. Het enige wat je moet hebben is de inzet om iets te willen leren over de omgeving waarin je leeft, van je achtertuin tot de wereld.
Aardrijkskunde is niet verplicht voor vervolgopleidingen. Dat is raar. Aardrijkskunde leert je immers hoe de wereld in elkaar zit. En dat is voor iedereen belangrijk.
Beroepen waar je aardrijkskunde bij nodig kunt hebben
In het toerisme en in de logistiek kan aardrijkskunde zeker van pas komen. Maar ook bij bijvoorbeeld city planning en sociaal pedagogisch werk (bijvoorbeeld werken met allochtonen) heb je veel aan aardrijkskunde.
Als je geen aardrijkskunde kiest:
Aardrijkskunde is één van de profielkeuzevakken in de sector Zorg & Welzijn. Als je geen aardrijkskunde hebt moet je in dit profiel kiezen voor wiskunde of geschiedenis.
Op de havo kun je aardrijkskunde kiezen in het profiel Natuur & Gezondheid op de havo (in plaats van aardrijkskunde kan daar ook worden gekozen voor natuurkunde). In de andere profielen kan het vak gekozen worden in de vrije ruimte. Op de havo mag je aardrijkskunde ook kiezen als je het niet in mavo 3 en 4 hebt gehad. Je hebt dan natuurlijk wel een achterstand.