Naar het mbo

Meld je in ieder geval aan vóór 1 april. Bij de meeste mbo’s kun je je aanmelden vanaf 1 november, soms ook eerder. Wil je je aanmelden voor een opleidingen met een beperkt aantal plaatsen, doe dat dan zo snel mogelijk. Anders loop je het risico dat er geen plaats meer voor je is. Zodra het maximumaantal aanmeldingen is bereikt, kom je op een wachtlijst of word je meteen afgewezen. Zie ook de filmpjes over aanmelden op pagina 1.

Je meldt je meestal aan op de site van het mbo. Tijdens het aanmeldproces heb je vaak ook gegevens van je ouder(s) nodig, zoals telefoonnummer en bankgegevens. Het is dus handig om de aanmelding samen met een ouder te doen. Nadat je je bij het mbo hebt aangemeld, moet je ook nog een digitaal doorstroomdossier invullen.

Je mag je voor meer opleidingen aanmelden. Zeker als je je aanmeldt voor een opleiding die extra eisen mag stellen of voor een opleiding met een beperkt aantal plaatsen, is het verstandig om je ook voor een soortgelijke opleiding bij een mbo in een andere plaats aan te melden én bij een opleiding van je tweede keuze.
Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je voor heel veel opleidingen aanmeldt. Bespreek het met je decaan als je geen keuze kunt maken.
Als je naar de havo wilt, maar geen examen doet in een extra vak, meld je dan altijd ook bij een mbo aan. Je weet dan immers pas ná 1 mei of je wordt toegelaten tot de havo. Heb je wel een extra vak, maar weet je niet 100% zeker of je gaat slagen met dat extra vak, meld je dan voor de zekerheid ook aan bij een mbo.

Als je een mavodiploma (=theoretische leerweg) hebt ben je toelaatbaar tot niveau 2, niveau 3 (vakopleiding) en niveau 4 (middenkaderopleiding) van het mbo. Niveau 4 is het hoogste niveau. Alleen met een niveau 4 opleiding kun je na het mbo doorstromen naar het hbo.

Op 30 september heb je een mailtje gehad van Intergrip, waarin staat hoe je een account kunt aanmaken voor het doorstroomdossier. Ben je dat mailtje kwijt, typ dan in het zoekvenster van je Nassaumailbox doorstroomdossier of Intergrip  in om het terug te vinden. Onvindbaar? Neem dan contact op met je decaan.

Je hebt toelatingsrecht als je een diploma van de mavo hebt, als je je voor 1 april aanmeldt én meedoet aan de verplichte intake-activiteit. Maar let op: er zijn uitzonderingen*. Kun je niet aanwezig zijn bij de intake? Neem dan zo snel mogelijk contact op met het mbo en vraag of een ander datum/tijdstip mogelijk is. Als je niets van je laat horen en niet verschijnt bij de intake word je niet aangenomen.
* Het toelatingsrecht geldt niet voor opleidingen met een beperkt aantal plaatsen en voor opleidingen die extra eisen mogen stellen, zie aldaar. Zie ook het filmpje over het toelatingsrecht op pagina 1.

Het betreft onder andere beveiliger, sociaal werk, mediavormgever, dierenartsassistent paraveterinair, AV-specialist, doktersassistent en sportcoördinator. Let op: deze lijst is niet volledig en kan per mbo en per studiejaar verschillen. Kijk dus goed op de site van het mbo waar je de opleiding wilt gaan volgen.

Opleidingen waarvoor een  creatieve en artistieke aanleg nodig is mogen extra eisen stellen. Dat geldt ook voor opleidingen waarvoor fysieke en psychische vaardigheden of een praktische bedrevenheid nodig zijn. Denk daarbij aan mediavormgeving, veiligheid en vakmanschap, sport- en bewegingscoördinator en dergelijke opleidingen. Kijk op de site van het mbo welke opleidingen dit betreft.

Deelname aan een intake is verplicht. Als je niet deelneemt, vervalt je toelatingsrecht. Neem dus tijdig contact op met het mbo als je verhinderd bent op de datum van de intake en vraag of een andere datum mogelijk is.

Bel zo snel mogelijk naar het mbo en vraag of je een ander moment kunt afspreken. Dat kan bijna altijd. Lukt dat niet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je decaan.

De intake is meestal een kennismakingsgesprek. Soms worden je ouders daarbij verwacht, maar vaak ook niet. Lees de uitnodiging goed, zodat je weet wie er verwacht wordt/worden en wat je mee moet nemen.
Tijdens het gesprek komen vaak de volgende onderwerpen aan bod:
– Wie ben jij? Waar ben je goed in? Wat kun jij bijdragen aan een groep/opleiding?
– Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Wat verwacht je ervan? Wat wil je ermee?
– Hoe denk jij dat de opleiding eruit ziet? Waar krijg je les in?
– Hoe heb je je op de studiekeuze voorbereid? Ben je bij een open dag geweest? Meeloopdag?
– Heb je zelf nog vragen?
Als het goed is heb je al antwoord gegeven op deze vragen in je loopbandossier voor je naar de intake gaat. Je kunt dat dossier meenemen naar de intake.
Soms moet je een test maken tijdens de intake.

Meestal krijg je een mailtje met de bevestiging. Houd dus je mailbox goed in de gaten! Heb je na 14 dagen nog niets gehoord van het mbo? Bel dan even naar het mbo waar je je bij hebt aangemeld om te vragen of alles in orde is.

BOL  = beroepsopleidende leerweg. Simpel gezegd: je gaat vijf dagen per week naar school, maar je loopt soms ook stage.
BBL = beroepsbegeleidende leerweg: je solliciteert bij een werkgever en gaat bijvoorbeeld een dag per week naar school. Het accent ligt hier dus nog meer op leren in de praktijk.  Omdat je werknemer bent ontvang je loon en soms betaalt je werkgever ook je studiekosten, maar je hebt niet meer de lange vakanties die je nu gewend bent.
Het een is niet beter dan het andere. Het hangt van je persoonlijke voorkeur af, onder andere van de manier waarop jij het liefst leert. Van veel niveau-4-opleidingen is er overigens geen BBL-variant.
Als je kiest voor BBL, moet je zelf een leerbedrijf zoeken.

Een leerbedrijf is een bedrijf waar je het vak leert als je een BBL-opleiding doet. Het bedrijf moet erkend zijn (of worden) als leerbedrijf.
Als je een BOL-opleiding gaat doen, hoef je dus géén gegevens over een leerbedrijf in te vullen.

Meestal kun je je gewoon aanmelden en daarna een leerbedrijf zoeken. Overleg daarover wel zo snel mogelijk met de opleiding die je wilt volgen.